HilthyBuiten spelen: goed voor de gezondheid van je kind

Buiten spelen: goed voor de gezondheid van je kind

Buiten spelen en goede bacteriën in de aarde

Buiten spelen is niet alleen leuk; het is ook een geweldige manier om de darmgezondheid van kinderen te ondersteunen (naast vele andere mogelijkheden).  Kinderen komen helaas vaak te weinig in contact met microben (schimmels, bacteriën) uit hun omgeving. Deze beestjes klinken misschien vies, waar je je kind het liefste bij weg wilt houden, maar ze hebben juist een hele goede functie!

En wist je dat in de eerste tot vijfde levensjaren de darmflora zich tot een basis ontwikkelt waarop het lichaam de rest van het leven terug zal blijven vallen? Raakt het lichaam door bepaalde redenen uit balans, dan zal het zijn uiterste best doen om weer terug te komen tot de basis die in die eerste levensjaren is gelegd.

De kracht van buiten spelen Als kinderen buiten spelen, komen ze in aanraking met de natuur. Het ravotten in de tuin, het graven in zandbakken en het rondrennen in de frisse lucht stimuleert niet alleen de motoriek en de fantasie, maar brengt hen ook in contact met goede bacteriën die zich in de aarde bevinden.

Goede bacteriën in de aarde De aarde zit vol met nuttige micro-organismen die ons lichaam ten goede komen. Deze goede bacteriën helpen bij het handhaven van een gezonde darmflora door te concurreren met schadelijke bacteriën, het ondersteunen van de spijsvertering, het produceren van bepaalde vitamines en het versterken van het immuunsysteem (de darmen zijn voor 70% verantwoordelijk voor het immuunsysteem). Hoe gevarieerder de bacteriën in de darmen, hoe sterker het immuunsysteem van je kind. Dus hoe meer het gewapend is tegen allerlei verschillende virussen en slechte bacteriën.

Het belang van natuurlijk contact Laat kinderen gerust hun handen vies maken, je baby dingen in zijn mond steken (natuurlijk geen happen vol zand;-) en de wereld om hen heen verkennen. Vuile handen die in de mond of neus terecht komen is dus helemaal niet erg, maar juist gunstig. Het contact met de natuur kan een waardevolle bijdrage leveren aan het opbouwen van een gezond microbioom in hun darmen.

Buitenavonturen voor een gezonde darm Moedig buitenactiviteiten aan, zoals tuinieren, spelen in zandbakken, het samen bezig zijn in de moestuin, een bezoek aan de kinderboerderij, rennen in het gras of het bos en het verdere ontdekken in de natuur. Dit niet alleen voor de fysieke beweging, maar dus ook om de gezonde bacteriën van de aarde binnen te krijgen.

Poetsen Terwijl buiten spelen gunstig is voor gezonde darmen, is het natuurlijk belangrijk om ook de hygiëne te handhaven. Maar overdrijf niet met handgel, poetsproducten of ontsmettingsdoekjes, deze zijn vooral goed voor onhygiënische situaties zoals na het plassen of bij ziekte.

En hoe zit het dan met kinderen die mogelijk worminfecties oplopen door spelen in zandbakken hoor ik je wellicht denken? Dit kan worden opgelopen wanneer katten of andere dieren in de zandbak poepen. Maar dit is gelukkig vrij zeldzaam en kan meestal worden voorkomen door goede hygiënemaatregelen en voorzorgsmaatregelen:

  • Controleer regelmatig de zandbak op uitwerpselen of vreemd materiaal
  • Laat je kind de handen wassen nadat ze in de zandbak heeft gespeeld, vooral voor het eten.

Liefs,

Hilda van Lieshout

Kindervoedingscoach