HilthyEten, aan tafel zonder i-pad

Eten, aan tafel zonder i-pad

Waarom eten zonder afleiding belangrijk is voor kinderen. Lees hieronder 5 belangrijke redenen

We leven in een wereld vol afleidingen. Telefoons, tablets, speelgoed, en zelfs huisdieren kunnen de aandacht van je kind gemakkelijk wegtrekken van wat echt belangrijk is tijdens het eten. Maar waarom is het zo belangrijk dat je kind bijvoorbeeld eten zonder een i-pad of televisie?

Leren Luisteren naar zijn/haar buik

Als jouw kind rustig eet, zonder afleiding, leert het beter naar zijn of haar buik te luisteren. Jouw kind voelt dan beter wanneer het honger heeft en wanneer het genoeg heeft gegeten. Dit helpt om niet te veel te eten en leert jouw kind goede eetgewoontes voor de rest van zijn leven. Eet dus met je kind aan tafel zonder speelgoed of een scherm, en zet eventueel jullie huisdier even in een andere kamer (mocht deze de afleiding veroorzaken),

Goed voor de buik

Rustig eten helpt ook de buik van jouw kind. Als jouw kind goed kauwt en niet haast, werkt zijn of haar darm beter wat ervoor zorgt dat je kind goed in zijn vel zit.

Goed kauwen maakt het eten ook gemakkelijker verteerbaar waardoor de voedingsstoffen beter worden opgenomen.

Leren praten en delen

Etenstijd is ook praat-tijd. Zonder schermen en speelgoed leert jouw kind hoe leuk het is om te kletsen en bewust eten te delen (wanneer jullie bijvoorbeeld uit verschillende bakjes eten waarmee je je eigen eten een beetje kan samenstellen of de kaas over de pasta deelt). Dit is belangrijk voor de sociale ontwikkeling van jouw kind.

Beter concentreren

Jouw kind dat leert om zonder afleiding te eten, kan zich beter concentreren.

Als jouw kind aan tafel zit met een bordje eten en tegelijkertijd bijvoorbeeld een filmpje kijkt op de iPad of naar de hond zit te kijken, dan kan het zijn dat het bijna niets eet. Dat komt omdat jouw kind zo opgaat in het verhaal op de iPad of het spel van de hond, dat het vergeet te eten. Het is net als wanneer het buiten speelt en het zo leuk is, dat het helemaal niet meer denkt aan eten.

Beter kunnen concentreren helpt overigens niet alleen aan tafel, maar ook op school en bij andere activiteiten.

Fijne routine

Als jouw kind altijd rustig en zonder afleiding eet, wordt dit een fijne gewoonte. Jouw kind voelt zich veiliger en weet wat het kan verwachten.

Conclusie

Even de tijd nemen om rustig te eten, zonder al die afleiding, kan echt een groot verschil maken. Het is een kleine stap die een grote invloed kan hebben op de ontwikkeling van je kind. Het gaat niet alleen om wat jouw kind eet, maar ook om hoe het eet. Dus, lieve ouders, probeer het eens uit en kijk wat voor verschil het maakt!

Liefs, Hilda

Kindervoedingscoach HILTHY