HilthyGezond eetgedrag aanleren: voorbeeldfunctie

Gezond eetgedrag aanleren: voorbeeldfunctie

Het aanleren van gezond eetgedrag bij kinderen: een voorbeeldfunctie voor ouders. 4 tips!

Als ouder wil je het beste voor je kind, vooral als het gaat om hun gezondheid en welzijn. Een van de belangrijkste aspecten van een gezonde levensstijl is gezond eetgedrag. Kinderen leren veel door te observeren en na te bootsen wat ze bij hun ouders zien. Kinderen ‘luisteren’ eerder naar wat je doet dan naar wat je zegt. Daarom is het cruciaal dat je als ouder een goed voorbeeld geeft. Hier zijn enkele tips en inzichten om je te helpen gezond eetgedrag bij je kinderen aan te leren.

Het belang van voorbeeldgedrag

Kinderen kijken naar wat hun ouders doen en leren door dit gedrag na te bootsen. Als je als ouder geen groenten eet, overal appelmoes bij eet of de korstjes van je brood haalt, zal je kind dit waarschijnlijk ook gaan doen. Door zelf gezond eetgedrag te vertonen, geef je je kinderen het beste voorbeeld om te volgen.

Praktische tips voor gezond eetgedrag

  1. Eet gezond voor de ogen van je kinderen: Zorg ervoor dat je zelf groenten eet en geniet van een verscheidenheid aan gezonde voedingsmiddelen. Laat je kinderen zien dat je plezier hebt in het eten van gezond voedsel. Eet jij bijvoorbeeld nooit groenten of eet je overal mayonaise op? Dan is de kans groot dat je kind ook geen groenten wilt en mayonaise wilt eten.
  2. Maak van eten een gezinsactiviteit: Betrek je kinderen bij het plannen en bereiden van maaltijden. Dit kan hun interesse in gezond eten vergroten en hen trots maken op hun bijdrage aan de maaltijd.
  3. Creëer positieve eetgewoonten: Eet samen als gezin aan tafel en zorg voor een ontspannen en positieve sfeer. Dit helpt kinderen om eten te associëren met een prettige ervaring.
  4. Wees geduldig en consequent: Verandering kost tijd. Wees geduldig en blijf consequent in je benadering. Blijf gezonde voedingsmiddelen aanbieden, zelfs als je kind ze in eerste instantie weigert.

Natuurlijk hoef je niet perfect te zijn en alleen maar op een wortel te kauwen ;-), maar het is goed om bewust te zijn van je eigen eetgewoonten die je over brengt op je kind. En na te denken over wat jij belangrijk vindt om je kind mee te geven.

Liefs, Hilda

Kindervoedingscoach HILTHY