HilthyHoe kan je omgaan met suikers van opa en oma

Hoe kan je omgaan met suikers van opa en oma

Suiker & opa’s/oma’s: hoe ga je hiermee om?

Opa’s en oma’s spelen vaak een speciale rol in het leven van hun kleinkinderen. Ze zijn er om te verwennen, te knuffelen en vooral om plezier te hebben. Maar soms kan die verwennerij een beetje te ver gaan, vooral als het gaat om suiker. Hoe kun je als ouder het evenwicht bewaren tussen de liefde van opa en oma en de suikerinname van je kind?

Communiceer open

Het is belangrijk om open met ze te praten over je gedachtes over het aanbieden van suikerhoudende voeding. Vaak zijn ze zich niet bewust van de hoeveelheid suiker dat ergens in zit. Leg ze bijvoorbeeld uit dat 1 glaasje limonade al 3,5 suikerklontje bevat en lwat je probeert te bereiken met een gezondere levensstijl voor je kind.

Stel grenzen

Het is prima om grenzen te stellen als het gaat om traktaties en suikerinname. Leg uit welke snacks het wel mag en welke je liever vermijdt. Opa’s en oma’s willen vaak graag rekening houden met de wensen van hun kinderen, dus wees niet bang om je standpunt duidelijk te maken.

Gezonde alternatieven

Bied gezonde alternatieven aan voor suikerrijke traktaties. Moedig grootouders aan om fruit, noten, yoghurt of andere voedzame opties te geven als tussendoortje. Zorg ervoor dat je deze gezonde keuzes beschikbaar maakt voor de grootouders, zodat ze gemakkelijk kunnen worden aangeboden.

Samen spelen

Vertel ook dat verwennen niet per se in snoep hoeft te zitten maar in liefde en aandacht en samen avonturen beleven waar ze vaak ook goed in zijn.

Help met educatie

Soms zijn ze niet op de hoogte van de nieuwste informatie over voeding en suiker. Vroeger was er nauwelijks sprake van overgewicht, nu is dit al 15% van de kinderen. Help hen met educatie door nuttige bronnen te delen, zoals artikelen of websites over kindervoeding. Niet belerend of wijzend met een vinger, maar leg rustig uit waarom je wilt dat je kind bepaalde dingen niet of wel mag. Op die manier kunnen ze beter begrijpen waarom gezonde keuzes belangrijk zijn.

Traktaties met mate

Het is zeker oké voor kinderen om af en toe te genieten van suikerrijke voeding, het draait allemaal om balans. Leg uit dat het af en toe eten van suikerhoudende lekkernijen geen probleem is, maar dat het belangrijk is om een evenwichtige en gezonde voeding na te streven.

Betrek de kinderen

Moedig je kinderen aan om betrokken te zijn bij de keuzes die ze maken. Leer hen over gezonde voeding en waarom het belangrijk is. Als kinderen begrijpen waarom ze bepaalde voedingskeuzes maken, zijn ze vaak meer geneigd om deze keuzes te respecteren, zelfs bij opa en oma.

Vergeet niet om je waardering te tonen voor de liefde en zorg die grootouders aan je kinderen geven. Ze bedoelen het goed, ze doen het allemaal uit liefde, zelfs als het soms tot een overdosis aan suiker leidt. Bedank hen voor hun rol in het leven van je kinderen en benadruk hoe belangrijk ze zijn. I Love Opa & Oma' Slabbetje | Spreadshirt

Conclusie

Het omgaan met opa’s en oma’s en suikers kan soms een uitdaging zijn, maar het is zeker ook belangrijk om de band goed te houden en er niet teveel een probleem van te maken. Bedenk ook hoeveel je kind bij opa en oma is en of je het waard vindt om het gesprek aan te gaan. Wil je dit graag, kan je door open te communiceren, grenzen te stellen en gezonde alternatieven te bieden, een gezonde levensstijl voor je kinderen bevorderen, terwijl de band met opa en oma behouden blijft.

En als laatste…maak je niet te druk. Thuis bied je je kind een gezonde basis en daar is het het meest!

 

Liefs, Hilda

Kindervoedingscoach HILTHY