HilthySuiker in vruchtensappen

Suiker in vruchtensappen

Hallo!

 

Op het eerste gezicht lijkt het gezond: vruchtensappen. Vaak denken mensen dat vers geperst sap in ieder geval een gezonde keuze is, maar dit is niet het geval.

Vruchtensappen bevatten natuurlijke suikers. Nu zijn deze op zichzelf niet per se slecht, vooral niet wanneer het afkomstig is van heel fruit, dat ook vezels, mineralen en vitamines bevat. Maar vruchtensappen, en dus ook de vers geperste varianten, bevatten vaak aanzienlijk meer suiker dan je zou denken: stel je voor dat je kind een glas verse sinaasappelsap drinkt bij het ontbijt. Een glas vers geperst vruchtensap kan net zoveel suiker bevatten als ongeveer 6 suikerklontjes! En als je kiest voor een glas appelsap uit een pak, komt dat neer op bijna 7 suikerklontjes, een glas diksap bevat 4,5 suikerklontjes en een pakje drinken gemiddeld 5 klontjes. En laat je niet verleiden door de pakjes waarop staat: ‘zonder suiker’. Vaak zitten ze vol met zoetstoffen waardoor je kind net zoveel suiker binnenkrijgt.

Overmatige suikerinname, wat leidt tot pieken in de bloedsuikerspiegel, kan leiden tot tal van gezondheidsproblemen, zoals gaatjes in het gebit, overgewicht, diabetes type 2, moeheid, moeite met concentreren, nog meer suiker willen eten en de smaakpapillen raken uit balans doordat ze gewend raken aan de zoete smaak waardoor groente eten moeizaam gaat…

Suikerrijke vruchtensappen hebben nog een nadeel: ze missen de vezels die je in heel fruit juist wel vindt. Vezels zijn cruciaal omdat ze helpen de suikeropname te vertragen en stabiliseren, wat de pieken in de bloedsuikerspiegel voorkomt.

Bovendien zorgen vezels voor een gezonde darmflora (een gezonde darmflora is heel belangrijk, omdat het de algehele gezondheid ondersteunt, de spijsvertering reguleert en het immuunsysteem versterkt) en heeft je kind een langer een volle buik, een verzadigd gevoel. Denk maar eens aan het verschil: na 1 appel heeft je kind waarschijnlijk wel genoeg, maar na 1 glas appelsap kan er vaak nog wel een glas in.

Als je toch graag vruchtensap aan je kind wilt aanbieden, verdun het dan bijvoorbeeld met water om de suikerinname te beperken of houdt het bij een uitzondering. Maar het beste is om je kind water of thee (zoals de hertjes thee die je hier onder ziet afgebeeld) aan te bieden en fruit met schil te eten; hierdoor krijgt het alle voedingsstoffen en vezels binnen en het minste suiker.                        Je kan het water drinken aantrekkelijker maken door bijvoorbeeld muntthee van water en verse munt te maken of een fruit smaakje aan het water toe te voegen door er stukjes appel of aardbei bij te doen (of van te voren in te laten trekken)

 

Liefs,

Hilda van Lieshout

Kindervoedingscoach