Hilthy



Hoe laat je je kind meer groente eten?

Hoe laat je je kind meer groente eten?

Hoe laat je je kind meer groente eten? 5 Slimme Manieren

Kinderen hebben vaak geen zin in groenten – een bekend scenario aan de eettafel: de groentestrijd. Het feit dat kinderen niet dol zijn op groenten is logisch te verklaren; ze hebben een aangeboren voorkeur voor zoet en vet. En laat groenten daar nu net niet aan voldoen…

Maar hoe kun je je kind meer groenten laten eten? Er zijn genoeg manieren om je kind hier stap voor stap aan te laten wennen. Hieronder vind je 5 slimme manieren die je kunt proberen.

1. Laat de groenten er leuk uitzien

Vanaf twee jaar worden kinderen zich bewust van kleuren en vormen. Door groenten op een speelse manier te presenteren, worden ze aantrekkelijker voor kinderen. Gebruik bijvoorbeeld uitsteekvormpjes om stukjes wortel of courgette in leuke vormen te snijden.

Bied groenten tijdens het avondeten eens naast elkaar aan, in plaats van in een door elkaar geprakte hap. Dit ziet er voor een kind vaak een stuk aantrekkelijker uit.

2. Schep niet te veel op

Wanneer je wilt dat je kind meer groenten eet, schep je vaak een grote portie op in de hoop dat het alles opeet. Heel logisch, maar een te grote portie kan overweldigend zijn voor je kind. Schep liever een klein beetje op – bijscheppen kan altijd.

3. Experimenteer met structuur

Kinderen zijn gevoelig voor structuren in voeding. Lust je kind bijvoorbeeld geen plakjes wortel? Probeer het eens geraspt of in lange, dunne reepjes. Wissel ook af in bereidingswijze: gekookt, gestoomd, gebakken, gepureerd of rauw.

4. Bied groenten met een dip aan

Kinderen zijn vaak dol op dippen! Bied bijvoorbeeld gesneden paprika of gestoomde bloemkool aan met een dip van Griekse yoghurt en wat kerriepoeder. Zo krijgt je kind op een leuke manier ook nog wat gezonde vetten binnen.

5. Bied groenten de hele dag door aan

Vaak ligt de druk om groenten te eten op het avondeten, het enige moment waarop ze worden aangeboden. Maar hoe meer druk en spanning, hoe minder je kind zal eten. Bied daarom ook groenten aan op andere momenten: een kom soep bij de lunch, rauwkost bij het ontbijt, groente verwerkt in een muffin (zoals ei met groente) of in een smoothie.


Wees geduldig en blijf proberen

Elk kind is anders; wat voor de een werkt, werkt niet per se voor de ander. Heb geduld, houd vol, en kijk wat voor jouw kind wel werkt. Ga op zoek naar ideeën en recepten, maar maak het vooral niet te ingewikkeld en wees niet te streng voor jezelf. Wat vandaag niet lukt, lukt misschien morgen of volgende week. Ieder eetmoment is weer een nieuwe kans!

 

Liefs, Hilda

Kindervoedingscoach HILTHY