Hilthy



Met de handen eten

Met de handen eten

Het eten met handen: Een belangrijke stap in de ontwikkeling van je kind

 

Als ouder ken je vast het moment waarop je kind voor het eerst zelfstandig wil eten. Het begint met enthousiast geknoei en eindigt meestal met een flinke rommel. Maar wist je dat dit knoeien en experimenteren met voedsel eigenlijk een cruciaal onderdeel is van de ontwikkeling van je kind? Het eten met de handen heeft tal van voordelen voor de groei en ontwikkeling van je kleintje.

Zintuigelijke ervaring

Eten met de handen stelt kinderen bloot aan een breed scala aan zintuiglijke ervaringen. Ze voelen de texturen van verschillende voedingsmiddelen, van gladde stukjes banaan tot plakkerige appelmoes. Dit helpt hen om een sterker besef van aanraking en textuur te ontwikkelen, wat op zijn beurt hun tastzin verbetert.

Fijne motoriek

Het vastpakken van voedsel en proberen het in hun mond te krijgen, is een uitstekende manier voor kinderen om hun fijne motoriek te ontwikkelen. Het vereist precisie en coördinatie om kleine stukjes voedsel tussen duim en vingers te grijpen. Deze vaardigheden zijn belangrijk voor latere activiteiten zoals schrijven.

Zelfstandigheid en zelfvertrouwen

Als kinderen leren om zelfstandig te eten, bevordert dit een gevoel van onafhankelijkheid en zelfvertrouwen. Het is een belangrijke stap naar zelfstandigheid en zelfredzaamheid, wat hun gevoel van eigenwaarde kan vergroten.

Eetlust en voedselwaardering

Door voedsel met hun handen te verkennen, worden kinderen aangemoedigd om meer interesse te tonen in wat ze eten. Ze worden nieuwsgierig naar de smaken, kleuren en geuren van voedsel, wat hun eetlust kan vergroten en hun waardering voor verschillende voedingsmiddelen kan ontwikkelen.

Een tijd van samen zijn

Het samen eten met je kind, waarbij ze met hun handen eten, kan een waardevolle gezinservaring zijn. Het is een gelegenheid om te praten, te lachen en kostbare momenten te delen terwijl je kind ontdekt en leert. Het bevordert een positieve relatie met voeding en gezamenlijke maaltijden.

 

Tips

Hoewel eten met de handen geweldige voordelen heeft, kan het ook leiden tot een flinke puinhoop. Hier zijn enkele tips om het proces soepel te laten verlopen:

  • Bied geschikte voedingsmiddelen aan: Begin met voedingsmiddelen die gemakkelijk kunnen worden vastgepakt en gegeten, zoals stukjes zacht fruit of gekookte/gestoomde groenten zoals wortel, broccoli, bloemkool, knolselderij, pompoen of zoete aardappel.
  • Bereid je voor op knoeien: Leg een schone doek of placemat onder de stoel van je kind om gemakkelijk schoon te maken en doe je kind een slabber om (je hebt siliconen slabbers met een geultje die je gemakkelijk af kan nemen).
  • Moedig aan en geef het goede voorbeeld: Prijs je kind als ze proberen met hun handen te eten en geef het goede voorbeeld door zelf ook te experimenteren met het vastpakken van voedsel.
  • Geduld is de sleutel: Verwacht niet dat je kind meteen een meester wordt in het eten met de handen. Het is een leerproces, dus wees geduldig en moedig aan.
  • Creëer een positieve eetomgeving: Maak van maaltijden een positieve en leuke ervaring, zodat je kind enthousiast blijft om nieuwe voedingsmiddelen te proberen.

Het eten met de handen is niet alleen een maaltijd; het is een belangrijk onderdeel van de ontwikkeling van je kind. Dus, laat ze knoeien en ontdekken, want dit is hoe ze de wereld van voedsel verkennen en leren.

 

Het eten met een lepel

Vanaf ongeveer anderhalf jaar heeft je kind de basismotoriek ontwikkelt dat het zelf met een lepel kan eten. Bied een lepel aan met een korte, dikke steel. die je kind gemakkelijk kan vast houden. In het daaropvolgende jaar zal de motoriek steeds verder verfijnd worden. Maar dan nog zal je kind geregeld met de handen willen eten; dit is soms wat gemakkelijker en gaat sneller (zoals bijvoorbeeld wanneer je kind moe is). Laat dit ook lekker gebeuren en houd in je achterhoofd waarom het ook alweer zo waardevol is.

 

Liefs,

Hilda van Lieshout

Kindervoedingscoach