Hilthy



Verborgen suiker

Verborgen suiker in het dagelijkse eten van je kind

Suiker, suiker, overal suiker! Lijkt het soms alsof suiker in bijna alles zit wat je aan je kind geeft? Nou, dat zou best wel eens waar kunnen zijn. Suiker kan zich namelijk verstoppen in de meest onverwachte plekken. Het is belangrijk om bewust te zijn van deze verborgen zoetigheden, zodat je meer bewuste keuzes kan maken. Suiker is immers, zoals iedereen weet, niet goed voor de gezondheid.

Suiker in Voeding

Steeds meer ouders zijn bezig met bewustere voedingskeuzes. Deze bewustwording is de voedingsindustrie ook opgevallen..Om ervoor te zorgen dat wij als bewuste ouder hun producten blijven kopen, kunnen ze soms slimmigheidjes toe passen, zoals het verbergen van suikers in hun producten. Zo denk je dat het product geen suiker bevat, maar staat het op de ingrediënten lijst onder verschillende namen.

Het is dus verstandig om op de ingrediënten lijst niet alleen naar het woord “suiker” te zoeken, maar ook naar alternatieve benamingen zoals vruchtensuiker, glucose, fructose, sacharose, fructosestroop, dextrose, sucrose, maisstroop enzovoort. Over het algemeen kun je ervan uitgaan dat alles dat op -ose of -siroop/-stroop eindigt een vorm van suiker is.

Er zijn trouwens geen goede of slechte suikers. Of je kind natuurlijke suikers van een appel eet of een glas frisdrank met toegevoegde suikers drinkt, het lichaam maakt geen onderscheid tussen de verschillende soorten suiker. Het draait allemaal om het geheel van het voedingsmiddel. Neem bijvoorbeeld een appel; deze bevat suiker, maar ook waardevolle mineralen, vitamines en vezels die gunstig zijn voor het kinderlichaam. Dat kun je niet zeggen van een hap suiker ;-).

O ja, ik vind het altijd handig om te onthouden dat 4 gram suiker gelijk staat aan 1 suiker klontje. Deze regel helpt je snel inschatten hoeveel suiker er in een product zit wanneer je de ingrediënten lijst op de achterkant van een verpakking leest.

Verrassende Suikerverstopplaatsen

Voedingsmiddelen die je vast ook regelmatig aan je kind geeft en verrassend veel suiker bevatten:

  • Ketchup:een eetlepel ketchup die je op je kinderen’s bord schept? Dat bevat al 1 suikerklontje!
  • Liga-Koekjes: Perfect voor in de broodtrommel, toch? Maar wist je dat ze zo’n 2,5 suikerklontjes bevatte
  • Appelstroop op een broodje: Gezond en zoet, zou je denken. Maar dit is goed voor 3,5 suikerklontjes!
  • Boterham met hagelslag: Een klassieker, maar met zo’n 3 suikerklontjes
  • Krentenbol: De krentenbol waarvan je denkt dat het gezond is? Daar zitten 4 suikerklontjes in!
  • 1 kommetje cruesli bevat 2-4 suikerklontjes.
  • Een handjevol rozijnen bevat 3,5 suikerklontjes.

Gezonde alternatieven voor Kinderen

Het is niet altijd eenvoudig om te weten wat de beste keuzes zijn, vooral met zoveel verborgen suikers. Onthoud dat kleine structurele veranderingen in voeding al grote verschillen kunnen maken in de gezondheid. En natuurlijk wil je het beste voor je kind, en dat betekent niet dat ze al hun favoriete traktaties moeten opgeven. Maar geef ze een gezonde basis en maak bewuste keuzes.

Hier zijn enkele gezonde alternatieven:

  • Fruit: Vervang zoete snacks door vers fruit zoals appels, bessen, enplakjes banaan. Fruit biedt natuurlijke suikers en veel voedingsstoffen. Doe er wat kaneel of koekjeskruiden overheen, dit zijn heerlijke smaakmakers. En rasp de appels eens of geef er een bakje 100% notenpasta bij om in te dippen.
  • Zelfgemaakte Muesli repen: Maak zelf muesli repen met havermout, noten, zaden en een beetje honing voor zoetheid.
  • Griekse yoghurt (bevat veel eiwitten) met fruit: Kies voor ongezoete yoghurt en voeg vers fruit toe.
  • Zelfgemaakte chocopasta: maak zelf chocopasta met pure chocolade, notenpasta en een beetje honing. Zie recept op https://www.hilthy.nl/recepten/chocopasta-zelf-maken
  • Zelfgemaakte pastasaus: maak je eigen pastasaus van tomaten, een scheut olijfolie en kruiden zoals knoflook, Italiaanse kruiden, bieslook en tijm.., in de blender en klaar!
  • Sausjes kun je gemakkelijk zelf maken met bijvoorbeeld yoghurt, een beetje olijfolie en kruiden. Voeg er bijvoorbeeld wat kerriepoeder aan toe voor een kerriesausje.

 

Liefs,

Hilda van Lieshout

Kindervoedingscoach